Kies je voor zakelijke lease of privé lease?

Fietslease zorgt ervoor dat (elektrische) fietsen betaalbaar en bereikbaar zijn voor elke Nederlander. Want hoe meer mensen fietsen, hoe beter! Fietsen is gezonder, voordeliger en vooral beter voor het milieu dan autorijden.

Een fiets leasen of kopen via de zaak?
Dit zijn de mogelijkheden

Fietsen is goed voor je gezondheid en het belast het milieu nauwelijks. En ook financieel is het steeds vaker de beste optie. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen de fiets boven de auto verkiezen voor het dagelijkse ritje naar het werk en naar huis. Veel werkgevers bieden hun personeel aantrekkelijke mogelijkheden voor het aanschaffen of leasen van een fiets. We zetten de interessantste opties voor je op een rij.

Voor mij is een fiets meer dan alleen een vervoermiddel. Het houdt me fit en helpt me mijn hoofd leeg te maken. Hierdoor ben ik niet alleen scherper op mijn werk, maar ook een leuker mens voor mijn collega’s en huisgenoten. Daarnaast kies ik met de fiets voor een milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Als ik regelmatig met de auto rijd, heb ik vaak last van files of verkeersopstoppingen. Dan moet ik toegeven dat de fiets steeds vaker efficiënter is dan de auto. In veel steden ben ik sneller op het fietspad dan via de hoofdweg.

Waarom ik voor de fiets kies:

Gezondheid: Fietsen houdt me fit en vermindert mijn stress.

Milieu: Geen uitstoot van schadelijke stoffen.

Efficiëntie: In stedelijke gebieden ben ik vaak sneller dan met de auto.

Kostenbesparing: Geen kosten voor brandstof, parkeren of duur onderhoud.

Door te fietsen draag ik bij aan mijn eigen gezondheid, een schonere omgeving en een efficiëntere manier van reizen, vooral in drukke steden.

Blije werknemer, blije werkgever

Wat goed is voor jou en de maatschappij, is ook goed voor je werkgever. Steeds meer organisaties bieden hun werknemers daarom constructies aan waarmee je onder gunstige voorwaarden een fiets kunt aanschaffen. Het doel hiervan is om het gebruik van de fiets door werknemers te stimuleren.

Voordelen voor de werkgever:

Gezondere medewerkers: Fietsen bevordert de gezondheid en het welzijn van medewerkers, wat leidt tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.

Duurzaamheid: Minder autoverkeer betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen, wat bijdraagt aan een groenere en duurzamere bedrijfsvoering.

Efficiëntie: Werknemers die fietsen vermijden files en verkeersopstoppingen, waardoor ze vaker op tijd op het werk zijn.

Kostenbesparing: Door meer fietsgebruik zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kunnen de ziektekosten dalen door fittere medewerkers.

Werkgeversimago: Bedrijven die fietsen stimuleren, verbeteren hun imago als duurzame en medewerkergerichte organisatie, wat aantrekkelijk kan zijn voor nieuw talent.

Door werknemers te stimuleren om te fietsen, profiteert de organisatie van gezondere, punctuelere en productievere medewerkers, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan duurzaamheid en kostenbesparing.

fietsvandezaak_inblog.jpg

Dit zijn de populairste mogelijkheden voor werknemers die via de zaak een fiets willen rijden:

1: Lease een fiets van de zaak

Een groeiend aantal werkgevers neemt de fiets als mobiliteitsoptie op in de arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Sinds januari 2020 zijn de fiscale regels voor een leaseconstructie namelijk sterk vereenvoudigd. Als werknemer met een leasefiets mag je de fiets nu ook gebruiken voor privé-kilometers, zonder registratie.

Bijtelling

De overheid rekent een bijtelling van 7% over de nieuwwaarde. De bijtellingskosten betaalt de werknemer via de loonstrook. Dan gaat het meestal om slechts een paar euro per maand (voorbeeld: bij een fiets met een nieuwprijs van € 2.000 bedragen de maandelijkse bijtellingskosten ongeveer € 4,50).

Eigen bijdrage

Het is aan de werkgever om te bepalen of de werknemer ook nog een bijdrage moet leveren in de maandelijkse leasekosten. En niet geheel onbelangrijk: ben je werknemer en heb je momenteel nog een reiskostenvergoeding? De vergoeding voor fietskilometers vervalt als je de leasefiets gebruikt. Het is dus belangrijk om de kosten en de baten van de regeling goed af te wegen ten aanzien van de huidige situatie.

2: Koop een fiets met een belastingvoordeel via de zaak

Een fiets van de zaak, zoals hierboven uitgelegd, is en blijft een fiets van de zaak. Wanneer een dienstverband beëindigd is, moet de werknemer de fiets weer inleveren. Voor wie het liefst direct zelf eigenaar wil worden van de fiets, is er nog een andere route mogelijk.

Werkkostenregeling

Werkgevers mogen belastingvrij een beperkt bedrag besteden aan werkkosten binnen de werkkostenregeling (WKR). Dan gaat het specifiek om diensten of goederen waar je ook privé wat aan hebt. Een fiets bijvoorbeeld. De werkgever betaalt de fiets en stelt het hele bedrag of een deel beschikbaar binnen de WKR.

Gemiddeld 40% minder betalen

Het bedrag wordt ingehouden op het brutosalaris, uitgesmeerd over een aantal termijnen. Het resultaat? Een belastingvoordeel voor de werkgever én de werknemer. Als werknemer ontvang je tijdelijk wat minder salaris, maar het bedrag dat je aan belasting over je inkomen moet betalen wordt ook lager. Per saldo betaal je gemiddeld 40% minder dan wanneer je de fiets zou aanschaffen zonder tussenkomst van de werkgever.

fietsvandezaak_inblog2.jpg

3: Koop een fiets via de zaak met een renteloze lening

Een werkgever heeft beperkte fiscale ruimte voor werkkosten. Ook de aanschaf van een fiets wordt tot de werkkosten gerekend. Zijn er andere plannen met de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling? Dan is de renteloze lening een interessant alternatief. Als werknemer hoef je de aanschafprijs van de nieuwe fiets niet in één keer te voldoen, maar verspreid over meerdere perioden. Er is geen fiscaal voordeel, maar wel de mogelijkheid om terug te betalen met salaris, verlofuren of reiskostenvergoeding. In sommige situaties kan dat best interessant zijn, bijvoorbeeld bij een overschot aan vakantie-uren.

De belangrijkste eigenschappen van de genoemde regelingen hebben we voor je in een overzicht gezet:

1. Leasefiets van de zaak 2. Fiets met belastingvoordeel 3. Fiets met een renteloze lening
Terugbetaling door werknemer via… Brutosalaris Brutosalaris Salaris, verlofuren of reiskostenvergoeding
De fiets is van de… Leasemaatschappij (overname door werknemer mogelijk bij einde contract) Werknemer Werknemer
Moet werkgever de vrije ruimte van WKR aanspreken? Nee, voor de bijtelling is dit optioneel Betaling vanuit vrije ruimte WKR Gaat niet ten koste van WKR

4: Hogere reiskostenvergoeding

Er is nog een optie, die eigenlijk niet als regeling getypeerd mag worden. Het is wel een stimulans om vaker de fiets te pakken, in de vorm van een financiële prikkel.

23 cent per kilometer belastingvrij

Werkgevers mogen hun werknemers tot 23 cent per kilometer belastingvrij betalen voor reiskilometers. Natuurlijk kan je dit geld besteden aan brandstof of onderhoud aan je auto. Je kunt er echter ook een fiets of e-bike van kopen en geld overhouden.

Stimuleer het gebruik van de fiets

Ben je werkgever en overweeg je de maximale reiskostenvergoeding te gaan betalen aan je werknemers? Stimuleer dan ook het gebruik van de fiets, dat met deze vergoeding heel aantrekkelijk is. Deel bijvoorbeeld een rekenvoorbeeld, waarin duidelijk wordt hoeveel geld je maandelijks kan overhouden als je de auto laat staan en de fiets naar je werk pakt.

Administratief gedoe voorkomen?

Vind je het als werknemer moeilijk om de handen van je werkgever op elkaar te krijgen voor één van de regelingen? Veel organisaties werken samen met partijen die administratieve zaken rond de fiets van de zaak of de werkkosten uit handen nemen. Fijn voor je werkgever. Maar het biedt ook jou als werknemer veel gemak, omdat je direct weet wat je mag aanschaffen. Meestal is het plaatsen van een bestelling net zo eenvoudig als bij de gemiddelde webshop. Vraag je werkgever of hij samenwerkt met een partij als Leasefietsshop, Fiscfree, HelloRider, Lease a Bike of Friesland Lease, dan weet je doorgaans snel welke mogelijkheden je hebt.